MAKROPOL

info@makropol.dk
+45 61 60 61 64
Kompagnistræde 21, 2 sal
1208 Kbh K

Makropol is a storytelling collective specialized in emerging technologies and immersive experiences.

Join our newsletter to stay up to date when we release new work.
Projects


MARTYR


SHADOW


ARTIFICIAL AWAKENING


END OF NIGHT


A TASTE OF HUNGER VR


REFLECTOR


DÖR

ANTHROPIA

The Shared individual

DOOM ROOM


EWA Out of Body

Current

END OF NIGHT ON TOUR

May 23 2022

The End Of Night continues to tour the festival circuit. At the moment its competing in this years Cannes Film Festival and soon it will sail over seas for this years Tribeca Filmfestival.

If you still havn’t seen it, tickets can be bought for the permanent installation of the experience here at The Danish Jewish Museum from the 01. of June.

SHADOW PREMIERE

Nov 25 2021

SHADOW er skabt som et selvstændigt sidestykke til Ole Bornedals seneste drama SKYGGEN I MIT ØJE.

Hvor spillefilmen følger børnene på Den Franske Skole på landjorden, tager SHADOW dig med op i luften og ind i cockpittet blandt britiske RAF-styrker på et Mosquito-bombefly. Her agerer du navigatør i de skæbnesvangre, febrilske minutter op til, at et umuligt valg skal træffes.

SHADOW kan opleves i udvalgte biografer og venues landet over fra torsdag d. 18. november.

Se den fulde oversigt her: shadowvr.dk

SHADOW er en dramatisk simulation af det britiske luftvåbens planlagte angreb på Shellhuset, hvorunder en ulykke og en række menneskelige fejl førte til den fatale fejlbombning af Den Franske Skole. Det som forårsagede tragedien var et fly i første angrebsbølge, der ramte en lysmast og styrtede ned mellem Den Franske Skole og Aveny Teatret på Frederiksberg. Branden i flyvraget skabte forvirring og fik flere af de efterfølgende bombefly til at tro, at målet for bombningen lå under røgsøjlen som branden medførte.

Ligesom det var tilfældet for de ægte, unge britiske RAF-piloter, hvoraf nogle blot var 18 år, står opleveren i SHADOW, efter sparsom træning og intenst tidspres, over for tre mulige udfald af missionen:

1) De kan bekræfte det rigtige mål

2) De kan tage fejl og forårsage en tragedie, eller

3) de kan vælge slet ikke at træffe en beslutning.

Ligegyldigt hvilket valg de træffer, vil menneskeliv gå tabt.

Luftangrebet blev skyld i mere end 120 menneskers død: 55 tyske soldater, 47 danske ansatte i Gestapo og otte fanger døde i Shellhouse-bygningen. Fire Mosquito-bombere og to Mustang-jagere gik tabt, og ni piloter døde på de allieredes side. På Jeanne d’Arc-skolen blev 86 skolebørn og 18 voksne dræbt, mange af dem nonner, der underviste.

OM VISIONEN

Med SHADOW kulminerer Makropol’s 10 års erfaring inden for cinematisk VR i Nordens absolut mest ambitiøse VR-oplevelse til dato, hvad angår fotorealisme, production value og størrelse på det internationale hold bag . Formålet med SHADOW er at gøre historien nærværende for dem, som prøver oplevelsen og at give indblik i, hvor stort et pres, og hvor risikable forhold, de unge engelske piloter navigerede under, fortæller instruktør David Adler:

Shadow vil gengive det pres og de emotionnelle udsving som en ung navigator må have oplevet i de hæsblæsende og skæbnesvangre øjeblikke i luften over København. Med oplevelsen vil jeg gøre afstanden kortere mellem krigens valg og et publikum i dag ved at drage publikum helt ind i historien og lade dem mærke angsten, farten og fortvivlelsen.”

SHADOW inviterer publikum til at reflektere over deres forhold til krig, supplerer Ole Bornedal:

Når jeg ser på SHADOW, ser jeg en VR-filmoplevelse for mig, der sammen med spillefilmen kan give en interessant ny vinkling – særligt for de unge. SHADOW handler om ganske unge piloter, helt ned til 18-års alderen, som blev tvunget til at blive voksne i løbet af få uger og måneder, og som pludselig fik ansvar for egne og andres liv, uden hensyn til manglende modenhed eller stadig gnistrende barnesind.

SHADOW kan give det unge publikum et sjældent og ekstremt nærvær i forhold til at forlade hverdagens tryghed et øjeblik og i stedet sætte sig i den unge RAF-pilots sted – bogstaveligt talt i hans sæde – hvor fra han med 550 km i timen flyver i taghøjde henover en by – og skal ramme præcist med sine bomber – og hvor en enkelt fejl eller et enkelt forsinket halvt sekund kan betyde liv eller død, både for ham selv, hans co-pilot og civile på jorden.

I følge producer Mads Damsbo er det vigtigt at gøre op med, eller i hvert fald nuancere, de skildringer af krig, der foregiver et urokkeligt mod og konstant køligt overblik hos de personer, som udkæmper dem, :“Krig er ikke blot ære, helte, headshots og erobringer. Med virkelighedens krig følger nødvendige ofre og svære beslutninger, der skal træffes på kort tid, under ubarmhjertige forhold, med fatale konsekvenser til følge. SHADOW forsøger at vise mennesket i krigens øjeblik med en fornyet ærlighed; bange, tvivlende, måske endda panisk.”

TASTE OF HUNGER

Jun 11 2021

Makropol og Zentropa præsenterer Virtual reality-oplevelsen SMAGEN AF SULT – VR. Den virtuelle oplevelse er baseret på Christoffer Boes kærlighedsdrama SMAGEN AF SULT med Kathrine Greis-Rosenthal og Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollerne. I SMAGEN AF SULT -VR tilføjes en ekstra dimension til biografoplevelsen med en ekstraordinær og interaktiv oplevelse, der bøjer tid og rum, når publikum får mulighed for at følge Maggie (Kathrine Greis-Rosenthal) i hendes ægteskab med Carsten (Nikolaj Coster-Waldau) gennem 13 minder fra hendes liv.

SMAGEN AF SULT – VR kan opleves i CinemaxX-biografer i både København og Aarhus samme dag som spillefilmen SMAGEN AF SULT har premiere, den 24. juni. Oplevelsen er tilgængelig, så længe filmen er i biografen.

SMAGEN AF SULT – VR var udtaget til den 77. udgave af Venedig Film Festival og fik verdenspremiere på filmfestivalens Virtual reality-program.

Træd ind i filmen

SMAGEN AF SULT – VR er en kalejdoskopisk rejse igennem en kvindes ægteskab, hvor publikum bestemmer hvilke øjeblikke, de vil træde ind i. Ved hjælp af Virtual reality-headsets omsluttes de af fragmenter fra et levet liv, hvor afgørende minder krystalliserer sig og forandrer sig – skridt for skridt. Det er muligt at være op til fire personer af gangen, der tager del i VR-oplevelsen. Når man er flere på en gang, kan man se hinanden i VR-universet, så snart man nærmer sig hinanden, hvilket også tilføjer noget helt særligt til oplevelsen.

Virtual reality-oplevelsen kan ses separat eller i forbindelse med spillefilmen og dermed udvide og forstærke det filmiske univers. Man kan altså opleve SMAGEN AF SULT – VR selvstændigt, men optimalt i forbindelse med, at man skal se spillefilmen. Publikum vil i Virtual reality-oplevelsen, modsat filmen, kunne bevæge sig i eget tempo gennem den fragmenterede historie og, hvis de tør, træde helt tæt på dramaet. Det er derfor en oplagt mulighed for publikum at prøve VR-oplevelsen i forlængelse af sin biograftur og på den måde gribe muligheden for at træde ind i filmen på en helt anden måde, end når man ser handlingen udfolde sig på det store lærred.

Fremtidens film?

SMAGEN AF SULT – VR er produceret i et nyt samarbejde mellem Zentropa og det innovative filmstudie Makropol. Makropol er førende indenfor Virtual reality i Danmark, og derfor kan publikum forvente en oplevelse af højeste kvalitet. SMAGEN AF SULT – VR er instrueret af stortalentet inden for Virtual reality, David Adler og Christoffer Boe, som også er instruktør på spillefilmen.

“En filmoplevelse har altid den samme præmis. Den har en start, midte og slutning, som er ufravigelig. Men i VR opløses tid og rum, publikum kan gå deres egen vej, og ansvaret for oplevelsen overdrages i højere grad til dem. Det er en helt anden måde at tænke film på, et slags kontrolleret kontroltab for mig som instruktør. Det betyder jo, at ingen får den samme oplevelse, og nogen vil opleve scener, som andre ikke oplever. Og deri ligger også styrken i mediet, når publikum efterfølgende og i samspil med spillefilmen skal stykke historien sammen, ” udtaler instruktør David Adler om projektet.

Christoffer Boe, som både har instrueret filmen og nu SMAGEN AF SULT – VR, peger på VR’s uforudsigelige potentiale som platform:

“En kæmpe tiltrækning ved film er jo helt enkelt deres evne til at underholde – og centralt for at kunne underholde er et element af uforudsigelighed. Og her må man bare sige, at VR i sin vordende fødsel er ekstremt uforudsigeligt – udstyret er i en konstant udvikling, den fysiske interaktion med fortællingen opfindes til hvert nyt projekt, og det visuelle udtryk ligner ikke noget, vi kender fra filmens verden. Så VR er lige nu stedet at være for at opleve det nye, det anderledes – og ja det fandens underholdende!”

Med SMAGEN AF SULT – VR bliver det første gang, at en VR-oplevelse lanceres nationalt i biografen.

Om dette siger VR Executive producer på projektet Mads Damsbo:

“Det har taget 7 år at overbevise både filmindustrien og publikum om, at der i VR ligger et enormt potentiale for at tilføje en ny dimension til filmoplevelsen, som vi kender den. Vi kan med Smagen Af Sult VR for første gang brede en original dansk VR-oplevelse ud nationalt, og vi er vildt spændte på, om publikum tager godt imod det. Viser det sig, at vi får ret i vores antagelser, så kan vi love, at det ikke bliver sidste gang, vi inviterer publikum ind i en film!”

HONEY MOON IN POMPEII

Oct 1 2020

”Honeymoon in Pompeii” is a trans media art project initiated by artist and filmmaker Sven Vinge and Makropol. Sven is an award-winning film director who works in both narrative fiction and documentary. He has taught dramaturgy and screenwriting at the national Film Schools in Denmark and Norway. His most recent film, the feature-length documentary “In My Father’s Hands” premiered in Danish cinemas in the spring of 2018 to critical acclaim.

“Honeymoon in Pompeii” has two objectives:

Especially the plaster casts of the Pompeii citizens who died during the eruption of Mont Vesuvius in 79 AD combined with a literal reading of Strindberg’s “A Dreamplay” has inspired the idea of “Honeymoon in Pompeii” in which Sven explores love taken to its idealistic summit:

A young couple decides to freeze their love in the absolute and have a cast made of them while making love. The audience is invited to inspect the sculpture of the young couple and their tragic end through a short film, a literary short story/letter written by the couple, and a short narrative film but they’ll also have the opportunity to actually involve themselves in the couple’s final act in a Virtual Reality installation using the newest volumetric recording technology.

SCULPTING IN TIME AND SPACE

Oct 8 2019

Today Makropol is proud to announce our new 3-year research project called SCULPTING IN TIME AND SPACE.

Supported by The Nordic Filmfund and The Danish Innovationfund, we have partnered up with Aalborg University and The Royal Danish Filmschool to map and analyse how cinematic XR is utilizing new technologies, installation techniques and performance design to bring audiences deep in to new narratives and universes.

We believe that this is a crucial time for our industry to really understand the full potential of XR and we hope the knowledge generated from this research will help grow a sustainable ecosystem within immersive media production.

To kickoff the project and to introduce the industry PhD researcher Camilla Jaller to the “best of the best”, we went to The Venice Bienale to explore the current state of the art within XR storytelling.

Fllow the research here-> sculptingintimeandspace.com

Physical Films

Mar 30 2018

For the first time ever, The National Filmschool decided to give the senior students a taste of how their skills as storytellers could translate in to a new medium. Makropol was asked to guide them through a week of exploration and production of “physical” films that would create embodyment for the audience and become installations in their own right.

The results where ambitious, funny, touching and thought provoking. Beware of these new talents, they are not afraid of anything!

The 1 heart club

Jun 21 2017

Our production The Shared Individual had the chance to be screened at the Royal Theater of Denmark, so we grabbed the chance and set it up for one night only. Even though the critic that reviewed the performance didn’t transcend, we had wonderful reactions to the experience. And now we can say we are part of the 1 heart club.
Thanks to everyone involved, especially Copenhagen Streaming for saving the live feed 1 minute before showstart! Copenhagen Streaming

VANDSPEJLET

Apr 25 2017

 

 

Together with DR we just released this little VR film. Its what we call a DISASTER FORECAST.

Directed by Johan Knattrup Jensen

Sounddesign by Brian Dyrby

VFX by IAN from Slowmotion FX.

Shot on Nokia OZO

TRAVERSE

Mar 13 2017

A CO-CREATED VIRTUAL REALITY EXHIBITION

-> Do you want to work with established and pioneering artists?

-> Do you want to help shape new methods for creative collaboration?

-> Do you want to be part of a movement towards new horizons in interactive art?

 

MAKROPOL is inviting talented, curious and enthusiastic people to participate in our pioneering project: TRAVERSE. During 14 days in the beginning of May 2017 five specially invited and established Nordic artists will collaborate on developing and creating a grand virtual reality exhibition for CLICK festival. The final works will be exhibited at a major Danish art gallery.

TRAVERSE is an annual laboratory that aims at developing alternative cross media productions and methodologies for artistic collaboration, as well as designing novel encounters between art and its audience.

Become part of the team

We are looking for students, nerds, creative minds, hardcore amateurs and newcomers alike, in order to establish a pool of resources that can assist and take part in the visions of the five artists. You will work side by side with the artists and help shape the creative processes and the final art works.

We need people who have experience with:

Coding and programming, 3D graphics, game design, sound design, the performing arts, installation art, light design, stage design.

We also need:

Producers, assistants, project coordinators, process analysts, communication specialists.

Apply before 26/3-2017

If you want to get involved send us a brief description of yourself along with your CV.  Tell us why you want to be part of the project and what skills you can offer. The five artists will handpick the people they need for their productions.

MAKROPOL

thomas@makropol.dk

Doom Room – Sold out

Feb 8 2017

After 2 weekends of screening DOOM ROOM at Chateau Motel in Copenhagen, Doom Room is now showing 4 more nights. The massive interest and great reviews have reminded us that there is a large audience hungry for new types of experiences. Ones that are neither, theater nor film, neither art nor commercial. Experiences that in them selves justify their own existence. This will not be forgotten.

doom-room symbol

People

mads damsbo – Founder and lead producer

With a background in film and media directing and with a passion for technology and experience design, Mads has found himself involved in a wide variety of alternative projects exploring the frontier of new media storytelling. He considers himself a craftsman and creative producer, and sometimes an artist and conceptual junkie.

Contact: mads@makropol.dk | +45 61 60 61 64
Follow: twitter | facebook | linkedin | instagram

Contact: mikkel@makropol.dk | +45 31 41 62 49

lasse munk – Creative Technologist.

When it comes to art and technology, lasse has been around the block. He started the progressive ensemble KLO (Kopenhagen Laptop Orchestra) and has through theater, circus, exhibitions and events, explored how sound, code and design can create novel experiences. As of 2022 he decided to dive head first in to immersive storytelling and is now leading Makropol’s technical department.

Contact: lasse@makropol.dk 

aja faurschou – production coordinator

Bosslady with a masters degree in enchantment. Aja gently whips the studio in shape and entices us to think deeper and harder about our work. In her free time she devours contemporary art and immerses herself in ASMR.

Contact: aja@makropol.dk | +45 28 94 07 03

david adlerXR director

Graduated from the Royal Danish Filmschool, as an animation director, David always felt there was something missing in his storytelling toolbox. Then he entered the world of extended reality. Here he soon realized that he could let his audience live inside his stories and that the potential for emotional impact was wast and unexplored. He has not looked back since.

Contact: davidsellneradler@gmail.com | +45 30 59 00 65

mads michelsen – Immersive sound designer

With a background as a composer and musician, Mads approaches everything he does with a great sense of precision and attention to detail and quality. He is a perfectionist and aesthetic to the bone and has a deep passion for 3D sound and sound in general. And he plays the drums!

Contact: madsmichelsen@makropol.dk

peter hjorth– VFX

As the eccentric professor of visual effects and creative use of technology, Peter refuses to think small and challenges every concept and idea at Makropol to find the exact point of progression. With his 30 years of experience as visual effects supervisor on major feature films like Melancholia and Antichrist we dare not oppose, instead we listen and learn – and get things DONE.

Because DONE is the engine of more.

PREVIOUS SUPERSTARS OF MAKROPOL

.

balder brüsch – Creative Technologist.

Ever since Balder ran away from circus he has been looking for a new one. At Makropol he found the digital kind. As the technical ringmaster, he now has to juggle every idea that is thrown his way, all the while he has to balance on the ridge between his need for thoroughness and the idea’s potential for disaster.

mikkel skov – Producer

Mikkel, an experienced digital producer and business innovation strategist, was lured in to circus Makropol through the TRAVERSE workshop and subsequently decided to pursue the idea of being a full time XR producer. Now, as a major player in the studio – he still doesn’t know exactly what this means. But who does?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

PRIVACY POLICY

Your privacy is important to us. It is Makropol’s policy to respect your privacy regarding any information we may collect from you across our website, https://www.makropol.dk, and other sites or applications we own and operate.

We only ask for personal information when we truly need it to provide a service to you. We collect it by fair and lawful means, with your knowledge and consent. We also let you know why we’re collecting it and how it will be used.

We only retain collected information for as long as necessary to provide you with your requested service. What data we store, we’ll protect within commercially acceptable means to prevent loss and theft, as well as unauthorized access, disclosure, copying, use or modification.

We don’t share any personally identifying information publicly or with third-parties, except when required to by law.

Our website or applications may link to external sites that are not operated by us. Please be aware that we have no control over the content and practices of these sites, and cannot accept responsibility or liability for their respective privacy policies.

You are free to refuse our request for your personal information, with the understanding that we may be unable to provide you with some of your desired services.

Your continued use of our website or applications will be regarded as acceptance of our practices around privacy and personal information. If you have any questions about how we handle user data and personal information, feel free to contact us.

This policy is effective as of 1 August 2019.

(End)